Sunday, 7 August 2022

Dieta dischinezie biliara

„Dieta de cruţare hepatică (in colecistita cronica, dischinezia biliara) se va respecta, în funcţie şi de toleranţa individuală şi de prezenţa unor eventuale tulburări dispeptice restante.

Alimente permise: carnea proaspătă şi slabă de pui, curcan, viţel, vită, peştele alb, pregătite ca: rasol, friptă, înăbuşită, tocătură dietetică (fără ceapă, condimente, neprăjită) friptă; laptele dulce, bătut, iaurtul proaspăt, brânza de vaci proaspătă, caşul, urda; două ouă proaspete pe săptămână; smântâna, frişca, uleiul crud, untul proaspăt; pâinea albă, veche de o zi; făinoasele (gris, orez, fidea, tăieţei, macaroane), preparate cu lapte sau budinci cu brânză sau carne şi ou; legumele sub formă de sucuri sau cele cu celuloză fină ca pireuri, soteuri, sufleuri, salate coapte sau crude; fructele ca atare sau coapte, fără sâmburi şi coajă, ca sucuri proaspete, pireuri, compoturi, jeleuri, gemuri; deserturile ca: făinoase cu lapte, creme cu lapte şi ou, bezele, mereng, biscuiţi de albuş, gelatină cu lapte sau suc de fructe ş.a.; condimentele aromate (pătrunjel, leuştean, mărar, cimbru, tarhon, suc de lămâie); sosurile se vor pregăti numai dietetic, cu făină diluată separat în apă rece şi grăsime adăugată la sfârşitul prelucrării termice; supele creme de legume, supe slabe de carne, supele limpezi de legume, borşurile; băuturile nealcoolice: apa minerală, sifonul, sucurile de fructe şi legume. 

De evitat: dulciurile concentrate datorită riscului crescut de a face diabet a acestor bolnavi. Alimente interzise: prăjelile; mezelurile; conservele de orice fel; prăjelile, untura, seul, slănina, jumările, orice grăsime în exces; carnea grasă (porc, raţă, gâscă, oaie), fezandată, afumată; toate tipurile de carne cu ţesut conjunctiv; peştele gras; brânzeturile fermentate, grase, condimentate, brânza topită, caşcavalul; ouăle în exces sau fierte tari şi prăjite; supele grase de carne, borşurile drese cu smântână, ciorbele grase, ciorbele de leguminoase; pâinea neagră, intermediară, pîinea proaspătă; arpacaşul, grâul ca atare; leguminoasele uscate;  deserturile preparate cu cacao, ciocolată, multă grăsime, aluaturi dospite, foarte proaspete; făinoasele nerafinate; legumele şi fructele bogate în celuloză dură (ridichiile, guliile, castraveţii, varza, leguminoasele uscate, fructele necoapte, cu coajă şi sâmburi, alunele, nucile); produsele de patiserie; ciocolata, cacao; alcoolul, cafeaua; rântaşurile; sosurile cu ceapă prăjită, grăsime prăjită; maionezele, condimentele iuţi (piperul, hreanul, muştarul, boiaua, ardeiul iute, ceapa, usturoiul, chili); icrele; vânatul; moluştele. ” (1)

 Bibliografie: 1. Iulian Mincu, Alimentatia omului sanatos si bolnav, Ed. Enciclopedică, 2007

No comments:

Post a Comment

Dieta pentru persoanele cu diabet

   Consultații diabet, nutriție și boli metabolice la Clinica Elias Invest, strada Sucevei 63, tel 0756 474 186. DIETA pentru persoanele cu ...