”O dietă bogată în fructe, legume, cereale, produse alimentare degresate şi săracă în colesterol, grăsimi saturate şi sare poate scădea tensiunea arterială sistolică cu 6–11 mmHg. Acest lucru a fost demonstrat de studiul DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension). Această dietă se foloseşte atât în prevenirea, cât şi în tratamentul hipertensiunii.
Ca reguli generale, putem enumera:
− produse cerealiere – 5–6 porţii/zi, preferabil pâine neagră sau intermediară, cereale integrale;
− legume – 4–5 porţii/zi, în special cartofi, fasole, roşii, mazăre, broccoli, morcovi – surse bogate în fibre alimentare, potasiu, magneziu;
− fructe – 4–5 porţii/zi, cu aceleaşi calităţi ca şi legumele;
− produse lactate degresate – 2–3 porţii/zi (lapte degresat, iaurt degresat, brânzeturi slabe) – sursă de calciu şi proteine;
− carne – sub 2 porţii/zi – preferabil carne de pui fără piele, peşte slab, vită, preparată prin fierbere sau coacere, nu prin prăjire” (1)
Bibliografie: 1. Iulian Mincu, Alimentatia omului sanatos si bolnav, Ed. Enciclopedică, 2007
No comments:
Post a Comment