Sunday, 7 August 2022

Dieta in hipertensiune

 ”O dietă bogată în fructe, legume, cereale, produse alimentare degresate şi săracă în colesterol, grăsimi saturate şi sare poate scădea tensiunea arterială sistolică cu 6–11 mmHg. Acest lucru a fost demonstrat de studiul DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension). Această dietă se foloseşte atât în prevenirea, cât şi în tratamentul hipertensiunii.

Ca reguli generale, putem enumera:
− produse cerealiere – 5–6 porţii/zi, preferabil pâine neagră sau intermediară, cereale integrale;
− legume – 4–5 porţii/zi, în special cartofi, fasole, roşii, mazăre, broccoli, morcovi – surse bogate în fibre alimentare, potasiu, magneziu;
− fructe – 4–5 porţii/zi, cu aceleaşi calităţi ca şi legumele;
− produse lactate degresate – 2–3 porţii/zi (lapte degresat, iaurt degresat, brânzeturi slabe) – sursă de calciu şi proteine;
− carne – sub 2 porţii/zi – preferabil carne de pui fără piele, peşte slab, vită, preparată prin fierbere sau coacere, nu prin prăjire” (1)
Bibliografie: 1. Iulian Mincu, Alimentatia omului sanatos si bolnav, Ed. Enciclopedică, 2007

No comments:

Post a Comment

Dieta pentru persoanele cu diabet

   Consultații diabet, nutriție și boli metabolice la Clinica Elias Invest, strada Sucevei 63, tel 0756 474 186. DIETA pentru persoanele cu ...