„ Împărţirea caloriilor pe principii nutritive
– Glucidele sau hidraţii de carbon asigură 50–60% din caloriile zilnice
(3–5 g/kgc/zi, faţă de 4–8 g/kgc/zi la nediabetici) reprezentând 120–350 g HC/zi. Prin arderea unui gram de HC se eliberează 4 calorii.
Cantitatea de HC consumată zilnic va fi deci aproape normală, dar se vor prefera HC cu absorbţie lentă (pâine, făinoase, cartofi etc).
După conţinutul în HC alimentele se clasifică astfel:
a. Alimente consumate fără restricţie (necântărite): legumele şi fructele cu conţinut sub 5 g HC%;
b. Alimente consumate cântărite zilnic: pâinea (50% HC); făinoasele şi cartofii fierţi (20% HC), orezul, grişul (20% HC fierte); leguminoasele uscate (50% HC nefierte); fructele (10% HC); legumele cu conţinut peste 5% HC, laptele, caşul, urda, brânza de vaci (4% HC);
c. Alimente interzise: zahărul, prăjiturile cu zahăr, bomboanele, ciocolata, rahatul, halvaua, siropurile, biscuiţii cu zahăr şi miere, fructele cu conţinut peste 10% HC (strugurii, prunele, bananele), băuturile răcoritoare cu zahăr.
Când există posibilitatea automonitorizării, se pot permite şi aceste alimente, postprandial, cu eventuală suplimentare a terapiei.
− Lipidele. Vor asigura 25–30% din raţia calorică. Prin arderea unui gram de lipide se eliberează 9 calorii. Consumul de colesterol nu trebuie să depăşească 300 mg/zi (tabelul 9.4).
− Proteinele. Reprezintă 15–20% din raţia calorică, sau 0,8–1,2 g/kgc/zi. Se vor evita regimurile hiperproteice de altădată care grăbeau instalarea complicaţiilor renale. Prin arderea unei gram de proteine se eliberează 4 calorii.” (1).
Bibliografie : 1.Iulian Mincu, Alimentatia omului sanatos si bolnav, Editura Enciclopedica, 2007
No comments:
Post a Comment